Συμβουλές συντήρησης βάρους
Όλοι γνωρίζουμε ότι μετά από μια προσπάθεια απώλειας βάρους, όταν χαλαρώσουμε και επιστρέψουμε στις παλιές διατροφικές μας συνήθειες, επανέρχονται και τα κιλά, πολλές φορές και περισσότερα από πριν ξεκινήσουμε τη διατροφή.
Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;
Σίγουρα το να μετράμε όλη μας τη ζωή θερμίδες ή το να αντιστεκόμαστε με πείσμα στα φαγητά που επιθυμούμε, μας δημιουργεί υποσυνείδητα (ή και συνειδητά) συναισθήματα στέρησης. Και ακριβώς επειδή κουραζόμαστε πολύ να προσπαθούμε, καταφεύγουμε στο φαγητό, πολλές φορές με τρομερή επιθυμία, πολλές φορές σαν να μην μπορούμε να αντισταθούμε καθόλου και τρώμε υπερβολικά.
Πολλοί από εμάς ψάχνουμε ένα “μαγικό πρόγραμμα συντήρησης”. Το ακολουθούμε πιστά για κάποιο διάστημα και μετά το ξεχνάμε. Με έχουν ρωτήσει πολλές φορές τι μπορούμε να κάνουμε για να συντηρηθούμε στο επιθυμητό μας βάρος. Παρακάτω αναφέρω συμβουλές που λειτούργησαν σε εμένα σαν άνθρωπο και όχι μόνο σαν ειδικό.
- Κάποιες μέρες θα φάμε πολύ και κάποιες άλλες λιγότερο. Πρέπει να σταματήσουμε να “αυτομαστιγωνόμαστε” για τις επιλογές μας. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά ότι για να πάρουμε 1 κιλό πρέπει να φάμε 7000 θερμίδες παραπάνω από αυτές που χρειαζόμαστε! Οπότε να μη μας πιάνει πανικός όταν επιλέξουμε 2 κομμάτια πίτσα, 1 τυλιχτό σουβλάκι, 1 νόστιμο γλυκό κλπ.
- Καμία τροφή από μόνη της δεν παχαίνει. Το μέτρο χρειάζεται συχνά. Αν καθημερινά τρώμε από όλες τις ομάδες τροφών με μέτρο (και λέγοντας μέτρο εννοώ να φάμε 1 γλυκό και όχι 3 καθημερινά) θα είμαστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι.
- Μεγάλη προσοχή στην επανάληψη! Τί εννοώ: Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι ακολουθώντας τις ίδιες διατροφικές συνήθειες καθημερινά θα παραμείνουμε σταθεροί στο βάρος μας. Χρειάζονται θυσίες αρχικά, μικρές-μικρές αντιστάσεις στην ποσότητα, μέχρι να μας γίνουν τρόπος ζωής.
- Το ψυχολογικό. Έχουμε κουραστεί με τον ίδιο φαύλο κύκλο τύψεων μετά από ένα γευμα και τιμωρίας με στέρηση. Δεν μας έχει προσφέρει τίποτα παρά μόνο άσχημες επαναλαμβανόμενες ψυχολογικές καταστάσεις.Ας σκεφτούμε: Πόσες φορές τρώμε κάτι σχεδόν ψυχαναγκαστικά και μετά νιώθουμε τύψεις; Γνωρίζουμε γιατί μας συμβαίνει αυτό;Τη μια επιθυμούμε ένα λεπτό σώμα και την άλλη επιθυμούμε το φαγητό. Παλεύουμε μέσα μας και αισθανόμαστε αδύναμοι. Τί θα διαλέξουμε τελικά; Δεν έχουμε κουραστεί να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια; Ας δοκιμάσουμε να πάμε με την επιθυμία μας για ένα όμορφο και υγιές σώμα.
- Βαριόμαστε να μαγειρέψουμε κάτι ελαφρύ σπιτικό και νόστιμο και συνήθως καταλήγουμε στο πρόχειρο φαγητό από έξω. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα να το επιλέγουμε αραιά και πού, αλλά αν το επαναλαμβάνουμε καθημερινά θα μας κοστίσει ψυχολογικά (σκεφτείτε πως νιώθουμε υπέρβαροι) και οικονομικά. Πιστεύω ότι πραγματικά αξίζει να ξεπεράσουμε λίγο την τεμπελιά μας για να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο. Γνωρίζω ότι θα αισθανθούμε καλύτερα και θα μας δημιουργήσει μεγάλη αυτοπεποίθηση.
- Κάτι που με έχει βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους μου, είναι να έχω οδηγό τα ρούχα μου. Παλιότερα ζυγιζόμουν πολύ συχνά για να το παρακολουθω, όμως η ζυγαριά λέει πολύ συχνά “ψέμματα”. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να έχουμε κατακράτηση και να μας δείξει μέχρι και 2 κιλά παραπάνω! Κάτι το οποίο θα παρατηρήσουμε και στα ρούχα μας. Για αυτό το λόγο μην πανικοβληθείτε αν είστε πρησμένοι. Μπορείτε να πιείτε άφθονο νερό και να φάτε πολύ ελαφρά για 2 μέρες.Για όσους αγαπούν το κρέας και τα λαχανικά, θα συμβούλευα να καταναλώσουν κρέας και λαχανικά για 2 μέρες. Θα δουν άμεση ανακούφιση από το φούσκωμα. Για τους χορτοφάγους θα πρότεινα αυγά, λαχανικά και ελαφριά χορτόσουπα. Για τους vegan, όσπρια χωρίς ελαιόλαδο, χορτόσουπα και σαλάτα.
- Το φαινόμενο γιο-γιο σταματάει μετά από πολύ μεγάλη κατανόηση της ευχαρίστησης που μας προσφέρει το φαγητό. Συνήθως καταφεύγουμε σε αυτό, άλλοι για συναισθηματικούς λόγους και άλλοι απλά για ηδονή.Η κατανόηση του δεν είναι τίποτα άλλο από την απλή παρατήρηση αυτής της συνήθειας και επανάληψης.
Παρατηρήστε πως συνήθως τρώμε στο ίδιο μοτίβο. Κάθε στιγμή μπορούμε να επιλέξουμε να σπάσουμε αυτή την επανάληψη. - Αν παρατηρήσουμε αύξηση βάρους πραγματική, τότε μπορούμε να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα διατροφής που μας ταιριάζει.Να τονίσω ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και αυτό που ταιριάζει σε εμένα, δεν σημαίνει ότι ταιριάζει σε όλους.Η σωστή διατροφή θα πρέπει να είναι βασισμένη στις δικές μας διατροφικές συνήθειες. Καλό είναι, αν παρατηρήσουμε αύξηση βάρους (έστω και 1-2 κιλών), να προσέξουμε να μην αυξηθούν πολύ τα κιλά. Αν διαπιστώσουμε ότι έχουμε ξεφύγει, μπορούμε να κάνουμε μια μικρή αποτοξίνωση ή να ακολουθήσουμε μια δίαιτα για λίγο χρονικό διάστημα. Φυσικά και είναι πολύ πιο εύκολο να χάσουμε 1-2 κιλά πριν αυτά γίνουν 10.
- Σκοπός της συντήρησης είναι να βλέπουμε όλα τα φαγητά ισάξια και να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να επιλέγουμε το καλύτερο για εμάς.Πολλές φορές μπερδεύουμε τη λιγούρα με την πραγματική πείνα.Αν φέρετε στο μυαλό σας όλες τις τροφές, θα δείτε ότι όταν πεινάτε πραγματικά, τρώτε σχεδόν τα πάντα! Από γιαούρτι μέχρι τη χθεσινή πίτσα… Αυτό είναι η πραγματική μας πείνα! Εκείνη τη στιγμή θα δείτε ότι μας είναι δύσκολο (αλλά όχι ακατόρθωτο) να επιλέξουμε το υγιεινό και θρεπτικό φαγητό, κάτι που βέβαια είναι αδύνατο στη “λιγούρα.Αν αντισταθούμε μερικές φορές θα αποκτήσουμε δύναμη πάνω στις επιθυμίες μας! Αυτό θα μας δώσει αυτοπεποίθηση και θα μας βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους μας.
- Η πραγματική συντήρηση είναι εφ’ όρου ζωής. Μπορεί να μας ακούγεται δύσκολο, ας αναλογιστούμε όμως τα οφέλη. Πραγματικά θέλουμε πάλι να επιστρέψουμε στο φαινόμενο γιο-γιο; Θέλουμε πάλι να δυσανασχετούμε μεσα στο ίδιο μας το σώμα; Το αγαπάμε πραγματικά; Το φροντίζουμε; Επιλέγουμε το καλύτερο για αυτό ή απλά αδιαφορούμε για την εμφάνιση και την κατάσταση του;
Σκεφτείτε και παρατηρήστε πως του συμπεριφερόμαστε καθημερινά. Η αλλαγή γίνεται με την επιλογή εδώ και τώρα!